Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Μια χειμωνιάτικη βόλτα στα Κανάλια

Πατέντα της Βάσως για καλύτερη θέρμανση
8 Φλεβάρη 2011, ώρα 11 το πρωί και η θερμοκρασία στους 12 βαθμούς. Ένα στρώμα χιονιού καλύπτει τα χωράφια , τις σκεπές των σπιτιών, τα πάντα εκτός από τους δρόμους οι οποίοι εκχιονίστηκαν έγκαιρα από τα μηχανήματα του Δήμου. Την εικόνα αυτή συμπληρώνει ο ήλιος, λες και είναι Αύγουστος. Μια εξαιρετική μέρα απ' αυτές που κάποιος θα πλήρωνε όσο όσο (και σε περίοδο κρίσης μάλιστα!) για να τη ζήσει. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια σπανίως πέφτει πολύ χιόνι, θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και πήγαινα στο Δημοτικό Σχολείο το ύψος του χιονιού πολλές φορές ήταν τέτοιο που κάλυπτε τις εισόδους των σπιτιών και έβγαιναν οι συγχωριανοί από τα παράθυρα για να ανοίξουν τις πόρτες από έξω! Η πρώτη τους έγνοια ήταν να ανοίξουν ντορό για το κοτέτσι και την αποθήκη με τα ζώα για να τα ταΐσουν, να ανοίξουν ντορό για το αποχωρητήριο το οποίο βεβαίως ήταν έξω από το σπίτι, να ανοίξουν ντορό , όλοι μαζί, για το σχολείο να πάνε τα παιδιά τα οποία κουβάλαγαν πέρα από τη σάκα με τα βιβλία και τα τετράδια και από ένα ή δυο ξύλα για τη σόμπα του Σχολείου. Οι νεότεροι πήγαιναν μέχρι τα σπίτια των ηλικιωμένων για να δουν αν είναι καλά ή αν θέλουν κάτι. Και αφού γίνονταν όλα αυτά κατέληγαν στα καφενεία όπου το πόντζι (ζεστό τσίπουρο) ή το κονιάκ ζέσταινε και τα σώματα γιατί οι καρδιές ήταν ήδη ζεστές. Εκεί οι ιστορίες έδιναν και έπαιρναν- κυρίως για τα κυνήγια. Ο μπάρμπα Γιώργος ο Ζαγκλαράς ήταν γνωστός για το χαρακτηριστικό τρόπο που αφηγείτο τις ιστορίες για τους λαγούς οι δε Πιλαταίοι για τα αγριογούρουνα. 
Η γιατρός Νικολέτα Περλεπέ
Σήμερα οι κάτοικοι είναι λίγοι αλλά πάλι καλά, σε άλλα χωριά είναι ακόμη χειρότερα. Στην πλατεία βρήκα τον Κώστα τον Χριστόπουλο, τον Κώστα τον Πιλάτο, τον Κώστα τον Δερνίκα (Πρόεδρο) και αν λογαριάσετε ότι και ο υπογράφον το παρόν είναι ο Κώστας ο Κωστούλας θα σκεφτεί κανείς ότι είχαν ..μάζωξη οι Κωστάδες! Ευτυχώς ήταν παρών και ο Παπαγιώργης και έσπασε το σερί των Κωστάδων. Επίσης η Βάσω Σίψα και η αγροτική γιατρός που εκείνη τη μέρα έτυχε να κάνει ιατρείο στο χωριό μας το οποίο επισκέπτεται κάθε 15 ημέρες.
Δεν ήθελα να φύγω απ' το χωριό, ήταν τόσο όμορφα. Έπρεπε όμως και έφυγα το μεσημέρι με κρύα καρδιά αλλά γεμάτες μπαταρίες


Ο "λέων" πάντα φιλόξενος και ευγενής

ο όγκος αυτός του χιονιού έκλεισε την είσοδο για το χωριό

Ο Δημήτρης Κωστούλας τσεκάρει τις αντοχές του. Καλά τα πήγε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου