Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Εμπορευματικό κέντρο στη Στυλίδα


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης απάντησε σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή  Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Στυλίδα.
            Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν η εξής:
            «Η ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων είναι πολύ σημαντική υποδομή και θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες γενικότερα για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και την οικονομική δραστηριότητα των περιοχών όπου θα αναπτυχθούν τέτοια κέντρα.
            Πρέπει όμως να διευκρινίσω ότι αναδιαμορφώθηκε ο νόμος για τα εμπορευματικά κέντρα το 2005, καταργώντας το προηγούμενο πλαίσιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αυτό οδήγησε σε μεγάλη καθυστέρηση, γιατί είχαν σχεδιαστεί έξι εμπορευματικά κέντρα σε όλη τη χώρα και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την αδειοδότησή τους.
            Το 2010, το τονίζω αυτό, βγήκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση η ερμηνευτική εγκύκλιος που απαιτούσε ο νόμος 3333/2005. Δηλαδή, ενώ υπήρξε ο επανακαθορισμός του νόμου το 2005, δεν είχαν βγει οι αναγκαίες [πολιτικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος, σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.
            Το «Εμπορευματικό Κέντρο» είναι ένα ολοκλη­ρωμένο οργανικό σύνολο υπο­δομών και διαρθρωμένων υπηρεσιών που υποστηρίζει την τοπική και περιφερειακή οικονομία με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Μελετάται, κατασκευάζεται, αναπτύσσεται και λειτουργεί από εταιρίες ειδικού σκοπού εμπορευματικού κέντρου που είναι ανώνυμες ιδιωτικές εταιρίες.
Για την ίδρυση Εμπορευματικού Κέντρου πρέπει να υποβληθεί αίτηση στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την Εταιρεία Εμπορευματικού Κέντρου.
Για την υποβολή της αίτη­σης απαιτείται να έχουν προηγηθεί όλες οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις, να υπάρχει δηλαδή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μια σειρά άλλες μελέτες όπως προσδιορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Το Δημόσιο από τη δική του πλευρά, έχει τη δυνατότητα, εφάπαξ όμως, να υποστηρίξει είτε με εθνικούς πόρους είτε σε συνδυασμό με κοινοτικούς πόρους, την ανάπτυξη ενός Εμπορευματικού Κέντρου. Τονίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει μια φορά, γιατί διαφορετικά θεωρείται επέμβαση στον ανταγωνισμό και στην οικονομία της αγοράς και για αυτό δεν επιτρέπεται.
Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση για να κινηθούν και οι αντίστοιχες διαδικασίες από την πλευρά του Υπουργείου. Για αυτό λοιπόν θα είναι  καλό να υπάρξει η σχετική πρωτοβουλία, επειδή γνωρίζω ότι οι τοπικοί φορείς έχουν ενδιαφέρον και επειδή η Στυλίδα έχει τα βασικά χαρακτηριστικά για μια τέτοια υποδομή και επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή που δεν μπορούν να υπάρξουν υποκειμενικοί σχεδιασμοί έξω από τις πραγματικές ανάγκες.
Εάν πράγματι υπάρξει ενδιαφέρον θα κινηθούν οι θεσμικά διαμορφωμένες διαδικασίες από την πλευρά της Πολιτείας».

Στην δευτερολογία του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:
«Επειδή θεωρώ ότι ο στόχος είναι κοινός θέλω να επαναλάβω κάποια σημαντικά θέματα που έθεσα και ο συνάδελφος δεν τα συμπεριέλαβε στην παρέμβασή του.
Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 3333/2005 επανακαθόρισε τις προϋποθέσεις για τα εμπορευματικά κέντρα, καταργώντας το  νόμο του ΠΑΣΟΚ, που είχε χωροθετήσει και είχε ξεκινήσει διαδικασίες. Αυτό είναι θεμιτό αφού εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο. Όμως στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης της η ΝΔ δεν φρόντισε να κάνει τίποτα στο θέμα αυτό, εκτός από τις αποτυχημένες απόπειρες στο Θριάσιο. Για τη Θεσσαλονίκη δε, κατήργησε τη χωροθέτηση και ακόμα αναζητούμε λύσεις στο θέμα.
Έρχομαι στο δικό σας ζήτημα, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε κανένα σχεδιασμό πίσω της εκτός από τον χωροταξικό-εθνικό του 2008, στον οποίο αποτύπωνε σε όλη τη χώρα διάφορα θέματα και στόχους χωρίς να αφήσει σχεδιασμό, ειδικά για το Εμπορευματικό Κέντρο της Στυλίδα, καμία μελέτη και χωρίς να διασφαλίσει πουθενά πόρους, νομίζω ότι αυτό το γνωρίζετε. Το αναφέρω και το τονίζω αυτό για την διάσταση της κριτικής που δώσατε, γιατί αυτό που ήθελα να αναδείξουμε σήμερα εδώ μαζί, είναι ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός, υπάρχουν οι προθέσεις και πρέπει να τον κινήσουμε όλοι μαζί.
Ο νόμος όμως ο δικός σας, ο 3333/2005 όπως και η εγκύκλιος του 2010 που είναι προέκταση του νόμου, προσδιορίζει ποιοι συγκροτούν και ποιοι διαμορφώνουνε Εμπορευματικά Κέντρα και ποιος είναι ο ρόλος της Πολιτείας.
Αναφέρατε ότι υπάρχει μια μελέτη σκοπιμότητας τοπικού φορέα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, φαντάζομαι ότι έχουν μια συνέχεια, αυτή την μελέτη δεν την γνωρίζουν. Δεν ξέρουν πότε έγινε. Μια μελέτη σκοπιμότητας όπως ξέρετε έχει ένα γενικό χαρακτήρα, αυτό που επιβάλλει ο νόμος του 2005 είναι συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από συγκεκριμένο σχήμα, δηλαδή από συγκεκριμένες πλευρές οι οποίες και ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη. Δεν είμαστε στην παλιά εποχή όπου το ίδιο το κράτος έχτιζε αντίστοιχες δημόσιες υποδομές και ο νόμος του 2005 ορθά προσδιορίζει ότι πρέπει να είναι συνέργεια του ιδιωτικού τομέα, του παραγωγικού κόσμου και φυσικά το Δημόσιο να βοηθά.
Είμαστε έτοιμοι λοιπόν γιατί θεωρούμε ότι η Στυλίδα, όπως είπα και στην αρχική μου παρέμβαση, έχει αυτές τις προϋποθέσεις όπως και η ευρύτερη περιοχή. Η αναφορά που κάνατε άλλωστε για το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας, είναι ενδεικτική και είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, πρέπει να ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις, όσον αφορά στη χρήση γης στην περιοχή και νομίζω ότι μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε. Υπάρχει το ενδιαφέρον το δικό σας, των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ, όλων των κομμάτων, όπως και των τοπικών κοινωνιών, για τα θέματα αυτά. Να χτίσουμε αυτή την υποδομή  μέσα όμως από βήματα ρεαλιστικά και πρακτικά για να μη μείνουμε μόνο σε μια διακήρυξη είτε είμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.
Κλείνοντας λοιπόν, θεωρώ ότι από την πλευρά της πολιτείας υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον η περιοχή αυτή συγκεντρώνει τα κριτήρια του θεσμικού πλαισίου, γιατί έχει τις βασικές υποδομές και μπορούμε πράγματι μαζί με τους τοπικού φορείς να ξεκινήσουμε αυτή τη προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου