Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Εγρίθηκε ο δρόμος που ενώνει τους τέσσερις Νομούς

Γιάννης Κατσίκας
Εγκρίθηκε απο το Περιφερειακό συμβούλιο η κατασκευή του έργου που ήταν αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Δυτικής Φθιώτιδας
Πρόκειται για οδικό άξονα "Παλαιοχώρι – είσοδος σήραγγας Τυμφρηστού"
Ταξιάρχης Σκλαπάνης
Την ανάγκη κατασκευής του έργου τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κατσίκας, με ενθερμο υποστηρηκτή τον Ταξιάρχη Σκλαπάνη περιφερειακό σύμβουλο απο την Ευρυτανία. Ο Γιάννης Κατσίκας για αρκετό καιρό όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν ενημέρωνε για την αναγκαιότητα του έργου και για τις προσπάθειες που γίνονταν για την έγκρισή του απο το Περιφερειακό Συμβούλιο σε πρώτη φάση.
Ελπίζω οτι τώρα που το νερό μπήκε στο αυλάκι θα φτάσει και στο χωράφι μας και δε θα ξεστρατήσει σε κανα ..χαντάκι. . Γιάννη μπράβο σε σένα και σε όσους συμπαραστάθηκαν σ' αυτή την προσπάθεια. Και φυσικά δε θα παραλείψουμε να τονίσουμε τις προσπάθειες του Κώστα Παπαναγιώτου , του τ. Προέδρου Παλαιοχωρίου που πρώτος ανακίνησε το θέμα αυτό πριν πολλά χρόνια. Αυτό το τονίζει (προς τιμήν του) και ο Γιάννης Κατσίκας στην παρακάτω επιστολή.

ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 Θα ήθελα, πριν σας θέσω υπόψη τη σημασία του δρόμου , να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη που με την πρώτη συζήτηση που είχα μαζί του έδειξε να αντιλαμβάνεται τη σημασία του έργου για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
Ένθερμος υποστηρικτής της υλοποίησης του έργου και ο συνάδελφος Ταξιάρχης Σκλαπάνης  από την Ευρυτανία.
Ο δρόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και είναι αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των ορεινών χωριών της Δ. Φθιώτιδας., Γαρδικίου – Παλαιοχωρίου – Πουγκακίων και άλλων. Με την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος του δρόμου συνδέονται οδικώς μέσω ενός μοναδικού σε ομορφιά και ανεκτίμητης τουριστικής σημασίας ορεινού τοπίου οι Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας – Φθιώτιδας – Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδος. 4 Περιφερειακές ενότητες και 2 Περιφέρειες.
Ακριβώς εδώ γίνεται πράξη η Περιφερειακή αναπτυξιακή συνείδηση γιατί δεν πρόκειται για ένα απλό δρόμο, αλλά για  τμήμα μιας κεντρικής ορεινής οδικής αρτηρίας που συνδέει τη Ράχη Τυμφρηστού από την Ανατολική πλευρά της σήραγγας Καρπενησίου με Πουγκάκια – Παλαιοχώρι – Γαρδίκι – Γραμμένη Οξιά   – Αρτοτίνα –  Πενταγιού –  Ναύπακτο και καταλήγει στην Πάτρα.
Επίσης ο οδικός αυτός άξονας είναι στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας και πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευτεί για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Στην αρχαιότητα αυτή η οδική αρτηρία ήταν κατά μήκος της κορυφογραμμής από όπου σήμερα διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. ( Ράχη Τυμφρηστού – Κοκάλια – Οξυά κ.λ.π )
Αλλά και το 279 π.χ όταν οι Γαλάτες θέλησαν να βρεθούν στο Μαντείο των Δελφών  παρακάμπτοντας τον Σπερχειό ποταμό, αυτό το μονοπάτι χρησιμοποίησαν. Το σημείο του δρόμου που έγινε η μάχη το αναφέρει  ο Παυσανίας και ονομάζεται σήμερα Κοκάλια. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής οι αντιστασιακές ομάδες επικοινωνούσαν μεταξύ τους από αυτόν το δρόμο.
Με την ολοκλήρωση του τμήματος αυτού του οδικού άξονα τερματίζεται η απομόνωση των ορεινών χωριών και δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης.
1. Συγκράτηση   σημαντικού αριθμού του πληθυσμού στη γενέτειρά του.
2. Σταδιακή επιστροφή στον τόπο τους.
3. Διευκολύνεται η τουριστική ανάπτυξη μιας ευρείας ορεινής περιοχής, από τις ομορφότερες της χώρας μας, με πολλές προϋποθέσεις που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτες, με ότι σημαίνει αυτό.
Για την ιστορία θέλω να σας ενημερώσω ότι η πρώτη αίτηση για τον δρόμο αυτόν έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 1975 από τον Κώστα Παπαναγιώτου, τότε Πρόεδρο του Παλαιοχωρίου.
Γιάννης Κατσίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου